maanantai 22. elokuuta 2011

Hääohjelmaa: leikkejä ja ohjelmanumeroita

Ohjelmanumeroita häihin:

- Puheet: Puhe on hyvin henkilökohtainen ja usein mieleenpainuvin lahja puhujalta hääparille. Perinteisesti häissä puhuvat ainakin hääparin vanhemmat, bestman ja kaaso, kunkin mielihaluista riippuen. Puheet ovat onnentoivotuksia, tarinoita hääparin menneisyydestä tai esimerkiksi runoja. Puheiden pito nostattaa juhlatunnelmaa olivatpa ne sitten hauskoja tai lämpimän vakavamielisiä. Vinkkejä puheiden pitoon löytyy esimerkiksi täältä.

- Musiikki: Musiikilla on ratkaiseva merkitys juhlan onnistumisen kannalta. Bändi ja/tai DJ tanssittavat hääväkeä ja erilaiset musiikkiesitykset ovat hyviä ohjelmanumeroita.

Kuva: New Era Dance
- Vieraiden esittely: Seremoniamestari pyytää niiden nousta ylös, jotka ovat tunteneet morsiamen jo vauvana, seuraavaksi tarhaikäisenä tutustuneet, kouluaikana tutustuneet, opiskeluaikana ja niin edelleen. Muita variaatioita: nousemisen sijaan vieraita voidaan pyytää esimerkiksi liehuttamaan servettiään. Seremoniamestari luettelee asioita, joiden osuessa kohdalleen vieraat saavat liehuttaa servettiään, esim. ne saavat liehuttaa, jotka ovat olleet morsiamen tai sulhasen ristiäisissä, jotka ovat käyneet samaa koulua morsiamen tai sulhasen kanssa tai jotka ovat olleet kirjeenvaihdossa morsiamen tai sulhasen kanssa jne.

- Häävalssi/tanssi: Häävalssi on tanssihäiden ensitanssi, jonka morsiuspari aloittaa. Valittu kappale kannattaa valita tarkkaan - sujuipa teiltä valssin sijasta tango taikka disco, kannattaa valita kappale, josta itselle tulee paras tunnelma.

- Erilaiset ryöstöt: Häissä ryöstön kohteeksi voivat joutua morsian, sulhanen taikka boolikulho! Yleensä ryöstäjinä toimivat joko sulhasen tai morsiamen polttariporukka yksin tai yhdessä. Ryöstön kohde ryöstetään yllättäen ja viedään toisaalle, esim. läheiseen pubiin taikka muuhun sopivaan tilaan. Sulhaselle/morsiamelle tulee jokin tehtävä, jolla he saavat ryöstetyt lunastettua takaisin. Näistä perinteisimpiä ovat lunnaiden keruut eli häävierailta kerätään "kolehti", joka annetaan myöhemmin hääparille. Toinen suosittu tehtävä on laittaa sulhanen/morsian laulamaan. 

Kuva: Janne Miettinen
 - Vesiämpäri: Hauskan yllätyksen saa järjestettyä kun yksi vieraista, bestman, setä, eno tai polttariporukka kulkee silloin tällöin juhlatilassa kuljettaen kahta ämpäriä, joissa on vettä. Ennen kuin ämpärit jätetään lojumaan kaadetaan toisesta ämpäristä vettä toiseen, jotta kaikille vieraille tulee selväksi että vedestä tosiaan on kyse. Veden kantaja voi valita mitä kummallisempia hetkiä tehtävän hoitamiseen, mutta ei puhu mitään tai vain tervehtii hääväkeä ja kaataa vettä toiseen ämpäriin ja palaa paikalleen. Häävalssin alkaessa vedenkantaja heittää ämpärin sisällön morsiusparin päälle – mutta tässä vaiheessa ämpärissä ei olekaan enää vettä vaan ruusun terälehtiä, koivun lehtiä, konfetteja tai karkkeja. Yllätys on taattu, sillä kaikki odottavat ämpäristä lentävän vettä morsiusparin päälle

- Hääkimpun / sukkanauhan heitto: Morsiuskimpun avulla ennustetaan, kuka juhlaväen naimattomista neidoista on seuraava avioituva nainen. Kimppu heitetään morsiamen olan yli neitojen joukkoon. Kimpun saaja on seuraava morsian. Seuraavaa ukkomiestä etsitään naimattomien miesvieraiden joukosta. Aluksi sulhanen riisuu sukkanauhan morsiamen reidestä ilman käsiä. Kun sukkanauha on kaivettu esiin, pyydetään poikamiehiä ryhmittymään sulhasen taakse, minkä jälkeen sulhanen heittää sukkanauhan olkansa yli.

Kuva: youdidntdidyou.com
- Vanhan sukunimen hyvästely: Morsian voi kunnioittaa tyttönimeään hyvästelemällä sen asiaankuuluvalla tavalla, esimerkiksi lähettämällä sen ilmapallon mukana taivaan tuuliin, kirjoittamalla nimen kiveen ja heittämällä veteen, kirjoittamalla nimen paperille ja polttamalla sen, räjäyttämällä nimi ilotulitteiden mukana tai palauttamalla nimen vanhemmilleen koskettavan puheen saattelemana.

- Aikakapseli: Aikakapseliin (esim. koristeltu kenkälaatikko) laitetaan esimerkiksi hääkutsu, valokuva hääparista ja vieraista, hääkarkki ynnämuuta häihin liittyvää tavaraa, jonka jälkeen aikakapseli haudataan maahan. Toisessa aikakapseli-variaatiossa vieraat laittavat aikakapseliin hääparille viestejä tai pieniä muistoesineitä. Hääjuhlan jälkeen kaaso ja bestman sinetöivät aikakapselin, ja hääpari saa avata sen vasta ensimmäisenä hääpäivänä vuoden kuluttua, jolloin voi palata hääpäivän tunnelmiin.
 
- Photobooth: Photobooth -tyylisessä valokuvauksessa vieraat voivat käydä yksin tai pienissä ryhmissä kuvattavana hauskan rekvisiitan kera.

Kuva: Maui Wedding Photography
- Diaesitys: Diashow hääparin elämän eri vaiheista lapsuudesta yhteiseloon ja aina hääpäivään saakka hauskan selostuksen kera.

- Taikuri: Taikuus on loistavaa viihdettä häihin. Häistä tulee persoonalliset ja ikimuistoiset. Häätilaisuuksissa on mahdollista esittää koko yleisölle yhteisesti tarkoitettu ohjelmanumero sekä lähitaikuutta vieraiden joukossa. 

- Show-baarimikko: Show-baarimikot tarjoavat ensiluokkaista baarityöskentelyä yhdistäen sen viihdyttävään showhun lentävien pullojen, rullaavien shakerien ja tottakai maistuvien drinkkien kera.

Kuva: FohBoh
- Stand up -esitys: Stand up -koomikko viihdyttää ja naurattaa häävierailta vatsalihakset kipeiksi.

- Improteatteri: Improteatteri-esityksen aikana kaikki on mahdollista, sillä mitään ei lyödä lukkoon. Lavalle mentäessä ei etukäteen tiedetä mitä tulee tapahtumaan. Tässä teatterimuodossa yleisönkään ei tarvitse tyytyä vain passiivisen katsojan rooliin, sillä esityksissä käytetään esimerkiksi katsojien keksimiä repliikkejä, hahmoja tai kategorioita.

- Tulishow: Intensiivinen tunnelma syntyy huikeista tempuista, jotka yhdistyvät vaivattomasti tanssiin ja tulenpyöritykseen. Esiintyjät taiteilevat mm. palavin ketjuin ja köysin sekä tanssivat tuliviuhkoin. Show huipentuu komeisiin tulenpuhalluksiin ja kipinäsuihkuihin.

- Ilotulitus: Täydellinen ilotulistus juhlissanne on mieleenpainuva kohokohta, elämys joka muistetaan pitkään.

Kuva: All Spark Fireworks

Hääleikkejä:

- Tuttu Juttu: Hääparille tehdään etukäteen kysymyksiä TV:n Tuttu Juttu-sarjan mukaisesti. Leikissä on syytä välttää ns. inside-juttuja, joita kaikki vieraat eivät välttämättä ymmärrä. Kysymysten teossa on hyvä muistaa myös hääväki ja hääpari, toisin sanoen muistetaan hyvän maun rajat. Kuten TV:ssä hääparille voi kerätä ruusuja, jotka jäävät heille muistoksi leikistä ja/tai muistaa heitä jollain lahjalla.

- 12 kuukauden tehtävät: Otetaan 11 tuolia ja asetellaan ne rinkiin. Pyydetään 12 juhlavierasta paikalle ja musiikki soimaan. Musiikki pysäytetään ja kilpailijat rynnivät istumaan tuoleille. Hän, joka jää ilman tuolia, saa kuulla "tehtävänsä". Tehtävät koostuvat ympäri vuoden tehtävistä asioista, esim. "Joulukuussa vie hääparille suklaajoulukalenterit." tai "Heinäkuussa käy hääparin kanssa uimassa." jne. Tehtäviä on siis 12, kuten kilpailijoita ja ennenkaikkea vuodessa kuukausia. Nämä tehtävälaput laitetaan astiaan, josta jokainen kilpailija häviövuorollaan sieltä yhden nostaa.

 - Minä vai hän: Hääparia varten tehdään etukäteen kysymyksiä, joihin voi vastata "Minä" tai "hän". Juontaja esittää kysymyksen, Morsian ja sulhanen vastaavat omilla kylteillään heille vuoron perään esitettyihin kysymyksiin, joko minä tai hän ja eniten pisteitä saanut voittaa. Pisteitä siis saadaan vain, mikäli molemmat ovat samaa mieltä vastauksesta.

Kuva: Janne Miettinen
- Tietokilpailut: Tietokilpailu voidaan toteuttaa pöytäjoukkueittain. Pöytiin jaetaan  tietokilpailu hääparista, jolloin kaikki myös sukulaiset ja vanhemmat vieraat pääsevät osalliseksi juhlatunnelmasta arvuutellessaan pöytäseurueen kanssa vastauksia. Kysymyksiksi sopii vaikka ”mikä on sulhasen kengän koko?”,  ”kuinka pitkä morsian on 5cm koroilla?”, ”kumpi morsiusparista valmistaa illallisen vieraiden tullessa kylään?”, ”minkäväriset silmät morsiamella on?”, jne. – Vastauksia mietittäessä vieraammatkin pöytäseurueessa tutustuvat toisiinsa.

- Kaulin kiertää: Hääyleisön joukkoon laitetaan kiertämään kaksi kaulinta; toinen morsiamen ja toinen sulhasen (kaulimet voi erotella toisistaan esimerkiksi erivärisillä nauhoilla). Morsiamen kaulimeen kirjoittavat naispuoliset vieraat ja sulhasen kaulimeen miespuoliset vieraat oman nimensä. Se kummalle kaulin palautuu nopeammin, saa vallan talossa. Käy myös vieraskirjan tilalla!

- Avainleikki: Hääpaikalle tultaessa jaetaan salaa hääparilta noin 50 avainta miespuolisille häävieraille. Yksi avain annetaan morsiamen mummolle tai muulle naispuoliselle vieraalle. Seremoniamestari aloittaa juonnon kertomalla morsiamen railakkaasta menneisyydestä ja vihjaamalla aktiviisesta miestenvaihdosta ennen sen oikean löytymistä. Sitten hän pyytää kaikkia entisiä sulhoja palauttamaan morsiamen asunnon avaimet, koska nyt nuo avaimet kuuluvat vain tuoreelle avioparille. Sitten kaikki miehet, joille avaimia on jaettu, nousevat ylös ja käyvät palauttamassa avaimen morsiamelle. Sitten pyydetään sulhasen entisiä heiloja palauttamaan avain, jolloin veraiden joukosta nousee ainoastaan morsiamen mummo ja palauttaa sulhasen asunnon avaimet vastahakoisesti ja ilkikurisesti nauraen.

Kuva: slkshen.com
- Kuohari eurolla: Halutessaan vieraat yrittävät voittaa kuohuviinipullon itselleen heittämällä euron kolikkoa mahdollisimman lähelle pulloa. Hääpari saa heitetyt kolikot ja lähimmäksi oman kolikkonsa saanut voittaa kyseisen kuoharipullon omakseen. Kuoharipullosta voi kisailla rahan sijasta heittämällä pulloa esimerkiksi muovirenkailla.

-Hakaneulat hukassa: Sukupolvien välinen kilpailu, jossa appiukkojen ja sulhasen pukuihin piilotetaan tasamäärä hakaneuloja. Samalla sidotaan anoppien sekä morsiamen silmät kevyesti huivilla. Vaimojen tehtävänä on tunnustellen löytää miestensä vaatteisiin piilotetut hakaneulat. Nopein voittaa.

- Ilmapallotanssi: Valitaan hääjoukosta sopiva määrä tanssipareja. Sekä herralle että daamille sidotaan yksi ilmapallo narulla nilkkaan kiinni. Tanssiotteena on perinteinen paritanssiote koko tanssin ajan. Orkesterin soittaessa tanssiparien tehtävänä on yrittää rikkoa muiden ilmapalloja ja suojella omia ilmapallojaan. Jos molemmat ilmapallot rikkoutuvat, pari putoaa pelistä pois.

- Kertakäyttökamerat pöydissä: Jokaiseen pöytään on jaettu kertakäyttökamerat, joilla vieraat voivat napsia kuvia häistä muistoksi hääparille. Kameran lisäksi pöydissä voi olla tehtävälaput, joissa on listattuna kuvaustehtäviä, esimerkiksi "pöydän nuorin vieras", "pöydän ahkerin sienestäjä", "juhlan kaunein koriste" jne.


Kuva: Amoriini
- Lakanan viikkaaminen sokkona: Hääparin silmät peitetään huivein. Kun silmät ovat sidottuna, heille annetaan lakana, joka heidän tulee toisiaan neuvoen vetää. On siis tärkeää, että he antavat toisilleen koko ajan neuvoja. Ennen leikkiä hääpari viedään toiseen huoneeseen. Tällä välin hääväelle selitetään leikin idea eli miten he tulevat samallalailla antamaan neuvoja toisilleen hääyönä. Leikin jälkeen hääparille on hyvä selittää, miksi kaikilla oli niin hauskaa.

- Tunnista puolisosi: Perinteinen leikki jossa morsian tai sulhanen silmät sidottuna hakee neljän leikkijän jaloista tai käsistä oman puolisonsa jalkaa tai kättä. 

- Vapaamuotoisia pelejä: lautapelejä, mölkky, kroketti, tikkataulu jne.

- Viestin lähettäminen ilmapallon matkaan: Häävieraita kehotetaan kirjoittamaan korttiin onnittelu ja jokin lupaus hääparille. Korttien yläreunassa on valmiiksi reikä. Häiden lopuksi häävieraat saavat käydä solmimassa kortin kaasuilmapallon perässä roikkuvaan naruun. Sitten ilmapallot päästetään lentoon ja jäädään odottamaan montako korttia hääparin postiluukusta tipahtaa alas. Ne lupaukset, jotka postista saapuvat tulisi sitten toteuttaa. Toinen vaihtoehto on, että palloihin laitetaan mukaan viesti, jossa kehotetaan pallon löytäjää kirjoittamaan hääparille kortti tai kirje, jossa kertoo mistä ja milloin pallo on löytynyt.

Kuva: Amoriini

Kommentteihin voi kirjoittaa muita hyviksi havaitsemianne leikkejä / hääohjelmia!

28 kommenttia:

 1. Kiitos loistavasta postauksesta! Nyt saimme ideoita hääohjelmaan.

  VastaaPoista
 2. Hienoa että postauksesta oli hyötyä :)

  VastaaPoista
 3. Tää avainhomma on BEST !!!!
  KIITTI !!!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 4. Oi, ihanaa kun olit jaksanut koota näitä! Vähän selkeytti omien ohjelmien/leikkien valintaakin vaikka kaikki oikeastaan olikin jo tuttuja ^_^

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Tässä oli todella hyvä kooste eri leikeistä, joista osaa voi jopa hyödyntää polttareissa. :)

  VastaaPoista
 6. Suur kiitos!!Tästä oli tosi paljon apua :)

  VastaaPoista
 7. KIITOOS! Kaason ohjelmapähkäilyt helpottuivat juuri =)

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Hyvät setit olit kasannut. Kivoja, helposti omantyylisiksi muokattavia leikkejä, me like!

  VastaaPoista
 9. Ihan mahtava tämä sun blogi ! Olen löytänyt hirveästi uusia ideoita häihini. Kiitoksia kovasti :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos paljon vinkeistä! Kaasolla paljon helpompaa, kun sai jonkun ajatuksen hääohjelmasta! :)

  VastaaPoista
 11. ihana toi kaulin kiertää idea ! tämä meidän häihin :) kiitos paljon !! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hauska ja "herättää" juhlaväkeä mukavasti. :)

   Poista
 12. Kiitos aivan loistavasta ja tarpeellisesta postauksesta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, kiva että oli hyötyä! :)

   Poista
 13. http://www.naimakaupat.com/haaopas/haapaiva/puheet.php

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkkivinkistä! Linkissä siis tosiaan tarkemmin kerrottuna puheiden pitämisestä häissä, muun muassa vinkkejä puheen sisällön laatimiseen. :)

   Poista
 14. mahtavaa!!helpottui kaason homma juuri huomattavasti :D

  VastaaPoista
 15. WAU! Nyt oli loistavaa TIETOA JAOSSA! :)

  VastaaPoista
 16. Hei, kivoja konkreettisia leikkivinkkejä, eiköhän näistä joku jo meillekin sovi :)
  -E-

  VastaaPoista

Kiitos kaunis kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...